Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Toyota Prius képes leírás - Toyota.tlap.hu
részletek »

Toyota Prius - Toyota.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: toyota.tlap.hu » Toyota Prius
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 1997-ben Japánban adták el az első Prius járművet, melyet a Toyota Motor Corporation készített. 2001 körül terjedt el jobban a világban. 2003-ra közel 160 000 darab készült a típusból. 1997-98-ban lett az Év autója Japánban, 2004-ben lett az Év autója Észak-Amerikában . 2005-ben pedig Év autója Európában kitüntetést nyerte el. Amikor jár a motor, nincs zúgás és hangos zaj. Fékezésnél, amikor megállunk a forgalomban, leáll a másfél literes benzinmotor, és nem indul újra addig, amíg újra fel nem gyorsul az autó. Ekkor a csendes elektromos motor veszi át a meghajtást, mely indítási energiáját részben a fékezésből nyeri. Tartályát csupán 1000 kilométerenként kell újratölteni. A hibrid kategóriában ez a megoldás bocsátja ki a legkevesebb szén-dioxidot.

Toyota Prius III menetpróba

Toyota Prius III menetpróba

Eddig a Toyota Prius vásárlói némi kompromisszumot is vállaltak a környezetvédelem érdekében. A harmadik generáció viszont teljes értékű limuzin, amely úgy lett erősebb, hogy közben még kevesebbet fogyaszt. És még napelem is besegít a légkondicionálásba. Úgy érzi túlterhelt, rengeteg a munkája? Egész nap csak rohan, jól esne egy kis lazítás? Már-már felemészti a stressz? Biztosan nyugalomra vágyik, minél több semmittevésre. Nem szereti a városi közlekedést, hiszen idegőrlő reggel és este hosszú perceket állni a dugókban. De muszáj beállnia a sorba, mindig figyelnie kell, hogy esténként ne itt vezesse le a dühét. Utálja a kézi váltót, hiszen minél kevesebb befektetett munka árán szeretne a legnagyobb nyugalomban eljutni haza. Találtunk egy megoldást az ön számára, úgy hívják: hibrid hajtás. Egyrészt csendes, másrészt városban takarékos. Ha nincs pénze Lexusra, akkor eddig két alternatíva létezett: az egyik a Honda Civic Hybrid, a másik a Toyota Prius. A Honda nem is olyan régen lecserélte a Civicet az Insightra, a Toyota pedig egészen mostanáig nem tudott mit kezdeni a jelentősen olcsóbb vetélytárssal.

Toyota Prius teszt

Toyota Prius teszt

A jövő. Az elektromotor és a benzinmotor intelligens kombinációja. Egy kísérlet egy tisztább világ megteremtésére. Először azt hittem, hogy egy ilyen autó nem képes kellő vezetési élményt biztosítani, de igenis tud. Ha kell gyorsul, ha kell csendes, ha kell suhan, ha kell egyáltalán nincs étvágya. Nagyon jó úton haladnak a Toyota mérnökei.

Toyota Prius teszt 2

Toyota Prius teszt 2

A Toyota Priusnak az a legnagyobb érdeme, hogy elterjedt, s ezáltal bevezette a köztudatba és a nagyléptékű közlekedésbe a hibridautót, bebizonyította, hogy a mindennapokban jól használható, gazdaságilag is versenyképes az ilyen jármű. Stockholmban a taxik jelentős része Prius, hat darab ilyen autó jut ezer emberre. A hibridhajtással 30 esztendeje foglalkozó Toyota összesen 1,7 millió hibridautót, azon belül 1,2 millió Priust adott el világszerte, s most előrukkolt a harmadik nemzedékkel. Forradalmi újdonságokkal nem álltak elő, de átdolgozták az egész autót. A hajtómű súlya 30 kilóval csökkent, ugyanakkor nagyobb és 15 kilóval nehezebb lett a benzinmotor, amely az Atkinson-elv szerint működik: a vezérlési diagram megváltoztatásának hatására csökken az égési hőmérséklet és az emisszió, illetve utazósebességnél javul a hatékonyság. A hibridautók soros (a kerekeket a villanymotor hajtja, a benzinmotor csak az akkut tölti; képes egyedül elektromos hajtással haladni, de nagy akkura van szüksége) vagy párhuzamos (a villanymotor csak rásegít; kis akku elegendő, de nem tud csak villamosan haladni) rendszerűek.

Tuti menü